Let op: Vrijdag 26 april is Rozet om 20 uur gesloten. Zaterdag 27 april (Koningsdag) is Rozet de hele dag gesloten.

Stadswandeling Wederopbouw

EGC16
Stadswandeling Wederopbouw

Een gids van 't Gilde Stadswandeling neemt je mee op een wandeling door en langs de Wederopbouw van Arnhem.

Schrijf je in via: gildegidsen@gmail.com

Deelname: € 4,00 (jeugd 4 t/m 12 jaar: € 2,50). 

Op 17 september 1944 begon de geallieerde verrassingsoperatie Market Garden. De slag om de Rijnbrug verwoestte een groot deel van de binnenstad en zijn omgeving. Zij trof de stad diep in het hart en veranderde Arnhem eens en voor altijd. De Rijnbrug bleek in september 1944 “Een brug te ver”. Het vernielde Arnhem stond voor de opgave de stad weer bewoonbaar te maken. Het zuidelijk deel van de binnenstad was grotendeels verwoest, maar ook de Willemskazerne, de Oude Haven, het station en delen van de Steenstraat kwamen gehavend uit de strijd.

Tegenover de bestuurlijke wanorde, de materiaalschaarste en de slechte verbindingen stond een algemeen verlangen naar herstel en vooral verbetering van de vooroorlogse situatie. Om tot een goede afweging te komen werden vanuit Den Haag allerlei richtlijnen afgegeven naar de lagere overheden, doch Arnhem onder aanvoering van burgemeester Matser trok grotendeels zijn eigen plan.

Er werden diverse plannen gemaakt, eerst vanuit het historisch, traditionalistisch perspectief, later de meer modernistische variant, waarbij met name de verkeersafwikkeling een grote rol speelde. Uiteindelijk resulteerde dit in een eindrapportage: het Arnhems Stadsplan van 1953. Het plan voorzag in grote veranderingen, zoals de oost-west verbindingen in het zuidelijk deel van de binnenstad, de omgeving van de Rijnbrug en de afwikkeling over de singels, het dempen van de Oude Haven, het Gele Rijdersplein en omgeving etc.

Op verschillende locaties kwamen gebouwen tot stand; traditionalistisch zoals rondom de Walburgiskerk, het rijk gedecoreerde Provinciehuis, de “shake hands” bedrijfswoningen aan de Markt en de Looierstraat, het modernistische Stadhuis en het Paleis van Justitie, het Gele Rijdersplein met zijn fontein etc.

De Wederopbouw in Arnhem geeft een staalkaart van stijlen en stijlopvattingen, stedenbouwkundige ingrepen en veranderende inzichten. Ondanks de redelijk korte tijdsperiode van 1945 tot ca 1965 is er veel tot stand gekomen in al zijn gedifferentieerdheid van functies en vormen.

Schrijf je in via een berichtje aan: gildegidsen@gmail.com.

Deelname: € 4,00 (jeugd 4 t/m 12 jaar: € 2,50). Na aanmelding ontvang je informatie over de betaling. 

Ben je geïnteresseerd in boeken over dit onderwerp? Kijk dan eens naar de tiplijst van de bibliotheek.

Gegevens

Rozet Centrum
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem
Gratis
Zaterdag 6 mrt. 2021 11:00 - 12:30

Gerelateerde evenementen

Terugkerende activiteiten

Thuiscursus: Arnhemkunde

Thuiscursus: Arnhemkunde

ONLINE