Workshops ‘Songs of Colonial Labour’ voor 15-99 jaar

onderwijs 2
Workshops ‘Songs of Colonial Labour’ voor 15-99 jaar

Verbaas je je ook weleens erover welke waarden en normen kinderliederen doorgeven over werk? Wie doet wat? Wie bepaalt over wie? En op grond van wat eigenlijk (gender, klasse, natie, ‘ethniciteit’?) Vraag je je ook af wat dat met ons gedeeld verleden te maken heeft en hoe we hieruit kunnen leren?

In deze twee workshops gaan we kinderliederen onderzoeken naar de waarden die ze onbewust en bewust communiceren over werk. We gaan ze collectief en creatief analyseren om zo de verstrengelde waarden-systemen te begrijpen. We proberen ons zo van de onderdrukkende aspecten te ontdoen en de emanciperende aspecten te benadrukken. Dat doen we middels diverse kunstzinnige werkvormen (creatief schrijven, beeldend, evtl muziek).

Het oud Nederlandse lied ‘Daar was eens een meisje loos’ zal als eerste casus dienen om over ongelijkwaardigheid in werksituaties te praten. In de eerste workshop luisteren we naar verschillende versies van deze liedtekst en delen onze associaties met elkaar. We schrijven nieuwe teksten, spreken de teksten hardop uit om te ervaren wat de aspecten van ritme, intonatie en herhaling bijdragen aan deze lichamelijke vorm van kennisoverdracht.

In de tweede workshop bestaat er de mogelijkheid je eigen creatieve verwerking te maken, een woord-collage, een spoken word act, een animatie film, allemaal naar gelang je eigen voorkeur en mogelijkheden. Alle deelnemers kunnen ook eigen gekozen kinderliederen inbrengen om zo andere andere onderdrukkende aspecten te onderzoeken. De tussenresultaten en het gezamenlijke werkproces zullen het project van Anneke verder voeden. Er bestaat de mogelijkheid van een presentatie van een selectie van nieuwe teksten en verwerkingen op een Sonsbeek event in de zomer 2021.

1ste workshop is op 1 mei, de volgende op 8 mei dezelfde tijd.

Nadere informatie zal enkele dagen vooraf worden toegestuurd.

Gegevens

Nog 7 plekken beschikbaar
ONLINE
--
-- --
Gratis
Zaterdag 1 mei 2021 13:00 - 17:00
Zaterdag 8 mei 2021 13:00 - 17:00

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Fotograferen met je smartphone

Fotograferen met je smartphone

Foto's maken, bewerken en opslaan op je smartphone.

25 mei 13:00 - 16:00
Rozet Centrum
Kunstmakerij, cursussen en workshops door Arnhemse kunstenaars

Kunstmakerij, cursussen en workshops door Arnhemse kunstenaars

Keramiek, beeldhouwen, boetseren, edelsmeden, schrijven en tekenen/schilderen en kunstgeschiedenis.

Kijk op de website voor de startdata
Rozet Centrum
Gratis informatiemiddag: Herken digitale criminaliteit

Gratis informatiemiddag: Herken digitale criminaliteit

Deze bijeenkomst vindt plaats in het kader van de actiedag tegen digitale criminaliteit. De actiedag is een initiatief van (o.a.) Politie Oost-Nederland, onder het motto #echtnietvandaag.

2 april 14:00 - 16:00
Rozet Presikhaaf

Terugkerende activiteiten

ArcheoHotspot Arnhem

ArcheoHotspot Arnhem

Rozet Centrum