Terug naar overzicht

Workshops ‘Songs of Colonial Labour’ voor 15-99 jaar

Activiteit: onderwijs 2 Gesloten

Verbaas je je ook weleens erover welke waarden en normen kinderliederen doorgeven over werk? Wie doet wat? Wie bepaalt over wie? En op grond van wat eigenlijk (gender, klasse, natie, ‘ethniciteit’?) Vraag je je ook af wat dat met ons gedeeld verleden te maken heeft en hoe we hieruit kunnen leren?

In deze twee workshops gaan we kinderliederen onderzoeken naar de waarden die ze onbewust en bewust communiceren over werk. We gaan ze collectief en creatief analyseren om zo de verstrengelde waarden-systemen te begrijpen. We proberen ons zo van de onderdrukkende aspecten te ontdoen en de emanciperende aspecten te benadrukken. Dat doen we middels diverse kunstzinnige werkvormen (creatief schrijven, beeldend, evtl muziek).

Het oud Nederlandse lied ‘Daar was eens een meisje loos’ zal als eerste casus dienen om over ongelijkwaardigheid in werksituaties te praten. In de eerste workshop luisteren we naar verschillende versies van deze liedtekst en delen onze associaties met elkaar. We schrijven nieuwe teksten, spreken de teksten hardop uit om te ervaren wat de aspecten van ritme, intonatie en herhaling bijdragen aan deze lichamelijke vorm van kennisoverdracht.

In de tweede workshop bestaat er de mogelijkheid je eigen creatieve verwerking te maken, een woord-collage, een spoken word act, een animatie film, allemaal naar gelang je eigen voorkeur en mogelijkheden. Alle deelnemers kunnen ook eigen gekozen kinderliederen inbrengen om zo andere andere onderdrukkende aspecten te onderzoeken. De tussenresultaten en het gezamenlijke werkproces zullen het project van Anneke verder voeden. Er bestaat de mogelijkheid van een presentatie van een selectie van nieuwe teksten en verwerkingen op een Sonsbeek event in de zomer 2021.

1ste workshop is op 1 mei, de volgende op 8 mei dezelfde tijd.

Nadere informatie zal enkele dagen vooraf worden toegestuurd.

  • zaterdag 1 mei 2021 13:00 - 17:00
  • zaterdag 8 mei 2021 13:00 - 17:00
ONLINE