Museumkring 4: Slavernij, de Nederlandse koloniale periode op 4 continenten in het Rijksmuseum Amsterdam

CUL009
Museumkring 4: Slavernij, de Nederlandse koloniale periode op 4 continenten in het Rijksmuseum Amsterdam

Het Rijksmuseum is een eclectisch gebouw. De architect Cuypers koos voor een vermenging van gotische met renaissancistische elementen. Het museum werd grotendeels in baksteen uitgevoerd, hét bouwmateriaal van de Nederlanden. Het gebouw was bewust geen replica van een Hollands gebouw uit de zeventiende eeuw. Om het Rijksmuseum tot een gebouw te maken dat symbool stond voor heel Nederland koos Cuypers voor een stijl waarin elementen uit de hele Nederlandse architectuurgeschiedenis samenkwamen.

In de tentoonstelling staat de slavernij in de Nederlandse koloniale periode centraal, van de 17de tot en met de 19de eeuw. Belicht worden landen en gebieden waar Nederland actief was in de slavenhandel en slavernij, zowel de trans-Atlantische slavernij (de driehoek NL-Afrika-de Amerika’s) met de rol van de WIC als de Nederlandse koloniale slavernij in de landen rondom de Indische oceaan waar de VOC actief was. Tevens worden de effecten belicht van het systeem in die periode in Nederland zelf. Het levert een brede geografische, maar tevens specifiek Nederlandse blik op, die niet eerder in een nationaal museum is getoond.

Excursie 2 april, gegevens over de reis en het tijdstip worden tijdens de lezing van 26 maart bekend gemaakt.

De gekozen tentoonstellingen zijn helaas onder voorbehoud, alle musea vermelden dat het risico bestaat dat daar, ten gevolge van de regelgeving rondom Covid 19, wijzigingen in kunnen komen.  

Mochten de musea nog gesloten zijn dan worden zowel lezing als museumbezoek uitgesteld tot later tijdstip.

Gegevens

Nog 20 plekken beschikbaar
Rozet Centrum
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem
€ 40,00
Docent Inge van Velzen
Vrijdag 26 mrt. 2021 14:00 - 16:00
Vrijdag 2 apr. 2021 14:00 - 16:00

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Tentoonstelling | Public Space

Tentoonstelling | Public Space

In de tentoonstelling Puclic Space zie je verschillende kunstenaars die werk hebben gemaakt voor de openbare ruimte of geïnspireerd zijn door de openbare ruimte. Bekijk onder andere hoe Eric Treillard met ‘The City Is A Playground’ een leeg en vergeten pleintje in een handomdraai omtovert tot een bruisend basketbalveld. Beklim één van de traptreden van City Guide to Kataro van Jasper Bloem en ervaar en bewonder deze complexe hyperdigitale stad vanuit een onalledaags perspectief. Maak een wandel- of fietstocht langs publieke kunstwerken en opvallende cultuurobjecten die kriskras door de wijken van Arnhem staan.De routes zijn samengesteld door Theo Brink van Stichting Kunst in de Publieke Ruimte. Verder zie je werk van Krista Burger, gemaakt i.s..m. leerlingen  basisschool Pythagoras - Pieter de Jong en de ingrepen in de publieke ruimte van studenten ArtEZ GDA. Loop langs de trappen van Rozet en bekijk de kaderwand en bezoek de expositieruimte De Vis op de derde verdieping. Voor meer achtergrond over Sporen in Gelderland ga je naar het Erfgoedcentrum in de kelder.Kom langs en laat je inspireren! Je vindt alle info op de Public Space pagina.

Rozet Centrum

Terugkerende activiteiten

Expositie | Arne Hendriks - The Incredible Shrinking Man

Expositie | Arne Hendriks - The Incredible Shrinking Man

Rozet Centrum