Terug naar overzicht

Hoe Nederland Indie leest: de herinneringsliteratuur uit Nederlands-Indie

Activiteit: CUL603 Nog 5 plaatsen beschikbaar

LET OP: in verband met de coronamaatregelen is het helaas niet mogelijk deze lezing op locatie met een live publiek te organiseren. Naar alle waarschijnlijkheid gaat de lezing ONLINE plaatsvinden. Mogelijk zal dat op een andere datum zijn dan 15 november. Zodra wij hier afspraken over hebben gemaakt vermelden we de nieuwe datum hier. Staat u ingeschreven, dan ontvangt u hierover persoonlijk bericht.

Je hoeft niet in Nederlands-Indië geweest te zijn om er een herinnering aan te hebben: door middel van foto’s, films, schilderijen en literatuur vormen we ons een beeld van de Nederlandse koloniale tijd in Indonesië, een culturele herinnering. Maar hoe komt deze culturele herinnering tot stand? En welk perspectief op de geschiedenis geeft ze?

Lisanne Snelders onderzocht deze vragen aan de hand van de literaire cultuur, in het bijzonder aan de hand van Hella Haasse, Tjalie Robinson en Pramoedya Ananta Toer. Alle drie begonnen ze te schrijven rond de onafhankelijkheid van Indonesië, in de jaren direct na 1945. Het terugkijken en reflecteren op de koloniale tijd was een belangrijke inzet van hun werk, maar alle drie deden ze dat vanuit een ander perspectief. Hoe is hun werk gebruikt om herinneringen aan Nederlands-Indië te vormen? Wat zegt dat over de manier waarop verschillende perspectieven op de koloniale tijd toegang hebben gekregen tot een nationale geschiedenis?

In deze lezing vertelt Lisanne over deze drie schrijvers en de politiek van de herinnering.

Lisanne Snelders
  • zondag 15 november 2020 14:00 - 16:00
ONLINE
€ 15,00