Terug naar overzicht

De ontdekking van het Noorden

Mensen hebben zich al duizenden jaren over de aardbol verplaatst. De laatste plekken die de mens in Europa ontdekte waren de eilanden in de Atlantische Oceaan. Spectaculair zijn de vondsten op de Orkney-eilanden ten noorden van Schotland. Er zijn hele dorpen teruggevonden met huizen inclusief kasten, opbergkisten en stoelen van steen. Van deze dorpjes is Skara Brae met haar tien huizen het best bewaard gebleven.

Eilanden ten noorden van de Orkneys werden waarschijnlijk in de eerste eeuwen van onze jaartelling ontdekt. Het waren de Vikingen, die deze eilanden koloniseerden. Over de bewoning van de Faroer-eilanden is een sage bewaard gebleven: ook hier waren vele ruzies. Archeologen vinden resten van deze bewoning terug in opgravingen.

Daarna gaan we verder naar het noorden. Spitsbergen is nu Noors bezit, maar het was de Nederlander Willem Barents die het ontdekte. Hij was op zoek naar de noordelijke doorvaart naar Indië, maar bleef steken op Nova Zembla. Hoe de overwintering op Nova Zembla in het Behouden Huis verlopen is, is bekend uit het dagboek van Gerrit de Veer. Resten van het Behouden Huis zijn gevonden: voorwerpen uit het huis zijn in verschillende musea te zien.

Pas in de twintigste eeuw bereiken mensen het uiterste noorden: de Noordpool. Wie precies de eerste was, is niet helemaal bekend: er zijn verschillende kandidaten.


Informatie
Code
CUL025-21 Gaat door Nog 10 plaatsen beschikbaar
Tijdstip
maandag 1 nov 2021 14:00 - 16:00
Docent
Diana de Wild
Locatie
Rozet Centrum
Prijs
12,50