Terug naar overzicht

Rondleiding: Oost en West ontmoeten elkaar niet

Het Nederlandse koloniale verleden rust niet. Het kolonialisme veroorzaakte ongelijkheid en ontwrichting die blijven doorwerken. De kijk op de koloniale geschiedenis wordt nog te vaak beperkt tot het witte, Nederlandse perspectief. Historische bronnen zijn in veel gevallen schaars en tegenstrijdig. Het is van belang om je voortdurend kritisch af te vragen: wie vertelt wat? En welk verhaal horen we helemaal niet? De tentoonstelling OOST EN WEST ONTMOETEN ELKAAR NIET wil de blik openen en het perspectief verruimen.

In deze tentoonstelling staan de Molukse vrijheidsstrijdster/opstandeling Martha Christina Tiahahu en de Nederlandse marineofficier/kolonist Maurits Ver Huell centraal. Martha Christina werd in 1817 gevangen genomen door het Nederlandse leger. Ze maakte indruk op Ver Huell, die over haar schreef en enkele tekeningen van haar maakte. Het lijkt een ontmoeting tussen oost en west, maar we kijken naar Martha Christina Tiahahu door de ogen van Maurits Ver Huell. In hoeverre kun je van een ontmoeting spreken als er geen sprake is van wederkerigheid en gelijkwaardigheid? 

Uit de historische collectie van Museum Arnhem en Gelderland Bibliotheek selecteerden wij voor deze tentoonstelling ook andere objecten die verhalen vertellen over oost en west: logboeken, atlassen, reisverslagen en een kelkglas met afbeeldingen van een Surinaamse koffieplantage. De tentoonstelling is te zien tot en met 3 april 2021.

Praktische informatie:

  • Het dragen van een mondkapje tijdens de rondleiding is verplicht.
  • Er kunnen maximaal 3 personen deelnemen per rondleiding. Vanaf 2 deelnemers gaat de rondleiding door.
  • Deelname is gratis. Klik hieronder om je in te schrijven. 


Momenteel staan er geen activiteiten gepland. Het kan zijn dat deze activiteit weer opstart, houd daarvoor de website in de gaten.