Terug naar overzicht

Online lezing: Het sonsbeekarchief

Petra Smits, coördinator van het sonsbeekarchief, vertelt aan de hand van sonsbeekkunstwerken die nog te zien zijn in de openbare ruimte, missend en incompleet archiefmateriaal én nieuw materiaal van het publiek over de geschiedenis van de sonsbeektentoonstellingen en het toekomstige sonsbeekarchief. 

Als je in de geschiedenis van de sonsbeektentoonstellingen duikt, die teruggaat tot 1949, dan kom je veel bijzondere kunstwerken tegen, wereldberoemde kunstenaars en pionierende curatoren. Maar bij nagenoeg iedere editie was er ook kritiek, boosheid en vandalisme. Er waren successen en mislukkingen, verwonderingen én frustraties. Het onderzoek hiernaar is niet altijd makkelijk. Eén van de redenen is dat sonsbeek nog geen eigen archief heeft. Het sonsbeek archiefmateriaal is wijdverspreid over verschillende institutionele en (onbekende) particuliere archieven. Bovendien is het archiefmateriaal soms onvolledig en eenzijdig. In 2019 zijn we bij Sonsbeek20->24 gestart met de aanleg van het sonsbeekarchief. Samen met het publiek bouwen we aan een levendig archief voor de toekomst. Wil je ook iets delen voor het archief? Laat het weten via archief@sonsbeek.org. 

De lezing is hier te zien. 

Momenteel staan er geen activiteiten gepland. Het kan zijn dat deze activiteit weer opstart, houd daarvoor de website in de gaten.