Terug naar overzicht

Museumkring 1: Magnetisch Noorden, Kunsthal Rotterdam

'Magnetic North' toont meer dan tachtig magische schilderijen en dertig schetsen van de Canadese modernisten uit de periode 1910-1940. Deze kunstenaars, verenigd in de Groep van Zeven, een beroemd collectief van landschapsschilders, evenals de kunstenaar Tom Thomson die hun inspiratiebron was, creëerden een bijna mythisch, verheven beeld van Canada in hun schilderijen. Indrukwekkend is de magie van het noorderlicht, idyllische uitgestrekte landschappen en een indrukwekkend panoramisch uitzicht op de Noordpool. Ze trokken zich maandenlang terug in de wildernis en beeldden een onbebouwd gebied af en negeerden daarbij wel de realiteit, die van de oorspronkelijke inwoners van het land en de moderne maatschappij. De begeleidende documentatie biedt daarom een kader voor de historische verhalen die ontbreken in deze beroemde schilderijen bijvoorbeeld vanuit het perspectief van de oorspronkelijke bewoners. De getoonde afbeelding is van Lawren S. Harris (1885 -1970) Icebergs, Davis Strait, 1930. Olieverf op doek, 21.9 x 152.4 cm. Geschonken door mr. en mevr. H. Spencer Clark McMichael Canadian Art Collection 1971.17. © Family of Lawren S. Harris.

Ook dit seizoen is er weer mogelijkheid om een museum te bezoeken na een lezing over het te bezoeken gebouw en de tentoonstelling van dat moment. De gekozen tentoonstellingen zijn helaas onder voorbehoud, alle musea vermelden dat het risico bestaat dat daar, ten gevolge van de regelgeving rondom Covid 19, wijzigingen in kunnen komen.

Momenteel staan er geen activiteiten gepland. Het kan zijn dat deze activiteit weer opstart, houd daarvoor de website in de gaten.