Terug naar overzicht

Van vesting tot buitenplaats

De Stichting Themajaar Historische Buitenplaatsen 2012 heeft 2022 opnieuw uitgeroepen tot het jaar van de historische buitenplaats. Een buitenplaats is een monumentaal huis, vaak met bijgebouwen, dat een geheel vormt met een omliggende tuin of park. In heel Nederland maar vooral in het midden en westelijk deel van ons land bouwden rijke stedelingen hun buitenplaatsen tussen 1600 en 1900 in het omringende landelijk buitengebied en konden zo in de zomer ontkomen aan de stad. In deze buitenverblijven genoot men vooral van de schone natuur en vermaakte zich met culturele activiteiten.

In het noordelijk, oostelijk en zuidelijk deel van Nederland vonden vergelijkbare ontwikkelingen plaats. Hier kwamen buitenplaatsen soms voort uit oudere versterkingen (borgen, states en havezaten) of ontwikkelden zij zich uit rijke landgoederen.  De laatste bijeenkomst is een bezoek aan kasteel Cannenburch in Vaassen.

Momenteel staan er geen activiteiten gepland. Het kan zijn dat deze activiteit weer opstart, houd daarvoor de website in de gaten.