Arnhemkunde: De geschiedenis van het Socialisme in Arnhem

EGC31-22
Arnhemkunde: De geschiedenis van het Socialisme in Arnhem

Arnhem staat niet per se bekend als een rood bolwerk. De bevolking was van nature weinig geneigd zich tot het gedachtengoed van Karl Marx te bekeren. Daarvoor was ze lange tijd te welgesteld, te liberaal. De bouw van de villa’s van de teruggekeerde kolonialen en de snelle bevolkingsgroei had bouwvakkers en grondwerkers jaren lang werk verschaft. Tot de komst van de ENKA was er nauwelijks industrie, een fabrieksproletariaat ontbrak. Toch kleurde het liberale Haagje van het Oosten na 1880 langzaam rood toen de bouwwerkzaamheden stagneerden met grote werkloosheid binnen de stadsgrenzen als gevolg. Na de invoering van het algemeen kiesrecht kleurde de stad zelfs dieprood toen de Sociaal-Democratische Arbeiderspartij de grootste was geworden. Dat Arnhem, een middelgrote provinciestad, in het Nederlandse socialisme een toonaangevende rol speelde, was niet in de laatste plaats te danken aan haar gedreven voormannen. De Gelderse hoofdstad mocht eind negentiende en begin twintigste eeuw een aantal van Nederlands spraakmakendste socialisten tot haar inwoners rekenen. Aan de komst van die eersteklas rode agitatoren is het te danken dat het socialisme in Arnhem vleugels kreeg. Stef Ketelaar behandelt de Arnhemse geschiedenis in de periode ca. 1850-1950. Aan de orde komen de politieke partijen in Arnhem die uit deze stromingen voortkwamen en de kopstukken die er het gezicht van vormden. 

Deze cursus bestaat uit 2 bijeenkomsten:

• Een lesavond in Erfgoedcentrum Rozet op donderdag 19 mei, 19.30-21.30 uur.

• Een stadswandeling op zaterdagochtend 21 mei, 11.00-12.00 uur. Het startpunt van de wandeling is voor de ingang van Musis.

Aan de hand van de begrippen socialisme, sociaaldemocratie, anarchisme en communisme behandelt Stef Ketelaar de Arnhemse geschiedenis in de periode ca. 1850-1950. Tijdens de wandeling met een gids van 't Gilde Stadswandeling, krijg je er meer van te zien.

Dit is een themamodule van de cursus Arnhemkunde. Ieder voor- en najaar start de basiscursus Arhemkunde. Om deel te nemen aan een themamodule hoef je niet eerst de basiscursus te volgen. Beide cursussen zijn los van elkaar te volgen.

Prodesse Conamur, ’t Gilde Stadswandeling en Rozet verzorgen samen deze cursus.


Gegevens

Nog 6 plekken beschikbaar
Rozet Centrum (ruimte Erfgoedcentrum)
Kortestraat 16
6811 EP Arnhem
€ 15,00
Donderdag 19 mei 2022 19:30 - 21:30
Zaterdag 21 mei 2022 11:00 - 12:30

Gerelateerde evenementen

Komende activiteiten

Fotograferen met je smartphone

Fotograferen met je smartphone

Foto's maken, bewerken en opslaan op je smartphone.

25 mei 13:00 - 16:00
Rozet Centrum
Audiotour StadsWoud

Audiotour StadsWoud

Loop mee met Flore en ontdek hoe de natuur, ook in de Arnhemse binnenstad, in de kleinste en gekste hoekjes te vinden is. 

Rozet Centrum
ONLINE LEZING: Pierre Abélard

ONLINE LEZING: Pierre Abélard

LET OP: deze serie van 2 lezingen kijk je thuis op je eigen computer. Abélard, een filosoof, dichter en theoloog, wiens invloed reikt tot in het heden.

ONLINE

Terugkerende activiteiten

Arnhems Uurtje Cultuur - online

Arnhems Uurtje Cultuur - online

ONLINE
Online: ArcheoAcademy

Online: ArcheoAcademy

ONLINE